English version of this page

Emmanuelle Charpentier

Professor Emmanuelle Charpentier kreeres til ?resdoktor ved Universitetet i Oslo.

Portrettfoto av Emmanuelle Charpentier
Foto: Hallbauer & Fioretti

Charpentier utnevnes til ?resdoktor for sitt arbeid innen genetikk og molekyl?rbiologi. Hun er direkt?r ved Max Planck Unit for the Science of Pathogens og professor ved Institutt for biologi ved Humboldt-universitetet i Berlin. 

Etter at hun fikk sin Ph.D. innen mikrobiologi ved Pasteurinstituttet i Paris i 1995 arbeidet hun som postdoktor ved Rockefeller-universitetet i New York. P? 2000-tallet var det hennes nysgjerrighetsdrevne forskning p? streptokokkenes immunsystem mot virus som ledet til oppdagelsen av CRISPR/Cas9 – en teknologi av stor anvendt verdi.

Et av Charpentiers viktigste bidrag – sammen med Jennifer A. Doudna – er utviklingen av CRISPR/Cas9-systemet til et verkt?y for presis genredigering, hvilket gav dem nobelprisen i kjemi i 2020.

Nobelkomiteen skrev at Charpentier og Doudna ?har oppdaget et av genteknologiens skarpeste verkt?y: gensaksen CRISPR/Cas9? – en teknologi som brukes til ? gi nye egenskaper til planter og dyr og for genterapi av arvelige sykdommer.

 

Om UiOs ?resdoktorgrad

UiOs ?resdoktorgrad (doctor honoris causa) gis til fremtredende akademikere. En ?resdoktorgrad tildeles uten at kandidaten har forsvart en avhandling i disputas. 

UiO har hatt rett til ? utnevne ?resdoktorer siden 1824, og utnevnelsen skjer som regel hvert tredje ?r. 

?resdoktorene kreeres p? UiOs ?rsfest 2. september. 

See alle ?resdoktorer som kreeres i 2024

Publisert 16. feb. 2024 11:19 - Sist endret 16. feb. 2024 11:20